Büyük İç Anadolu Platformu Başkanı Av. Mehmet Yalım, Konya ve Karaman Kamu Çalışanları Derneği’nin Büyük Buluşma etkinliğine şeref konuğu olarak davet edildi. Yaptığı konuşmada önemli mesajlar veren Başkan Av. Mehmet Yalım, İç anadolu’nun tarihsel ve kültürel önemine değindi.
Konya ve Karaman bölgesinin tarihine değinen Büyük İç Anadolu Platformu Başkanı Av Mehmet Yalım, Anadolu medeniyetinin dünyaya açılan kapısının Konya ve Karaman bölgesinden açıldığına temas ederek, ”İç Anadolu’nun yiğit hemşehirleri, Selçuklu’nun torunları hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Konya ve Karaman bölgesinden bahsederken sadece bu illerin merkezlerini değil Büyük İç anadolu coğrafyasını anlamamız gerekiyor. Bu geniş coğrafyanın beşiği Konya ve Karaman’dan geçiyor” şeklinde konuştu.
”Temsiliyeti daha da geliştirmeliyiz’‘
Sivil toplum anlayışının özellikle büyükşehirlerde çok daha gelişmesi gerektiğini ve önemli olduğuna da değinen Av. Mehmet Yalım temsiliyetin önemine vurgu yaparak, ”Değerli hemşehrilerim, dernekler hele ki gurbette olunca ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. bunu özellikle sivil toplum kuruluşlarımızdaki birlik ve beraberlik havasında görüyoruz. Bir konuyu her platformda dile getiyorum; İstanbul’da Büyükşehir dahil 40 ilçede 22 tane Karadenizli belediye başkanı var. Bu 22 Karadenizli belediye başkanımızın 10 tanesi Trabzonlu. Tabi bu başkanlarımız seçilerek geldi birşey diyemeyiz ancak Ağrılı’nın bir cenazesi olduğunda Malatyalı da orada, Siirtli de orada, Ardahanlı da orada, Erzurumlu da yani Fırat’ın doğusu orada oluyor. Bu birlik ve beraberliğimizi mutlaka belediyeler noktaısnda temsiliyette de geliştirmeliyiz. İç Anadolu’nun yiğit evlatları nerede, Niğde nerede, Yozgat, Çankırı, Ankara, Eskişehir nerede. İstanbul’da büyükşehir temsiliyetinden bahsederken bunları kast ediyorum” ifadelerini kullandı.
”Bu coğrafya gönül coğrafyasıdır”
İç Anadolu Bölgesi’nin önemine vurgu yapan Yalım, ”O zaman sormak gerekmez mi Ahi Evran neden Kırşehir’de, Yunus Emre neden Eskişehir’de, Melikgazi, neden Kayseri’de ve gönüllerin sultanı Mevlana neden Konya’da yuvalarını, evlerini barklarını kurmuşlar. Neden Karadeniz’İn yaylalarında, Ege’nin yeşilliklerinde kurmamışlar. Bunun bir sebebi yok mu? Büyük Selçuklu yıkıldığı zaman Umman’a kadar Mısır’a, Anadolu Selçuklu Sivas’tan konya’ya ümmete ve millete hizmet yolunda devam etmiştir. İç Anadolu’nun bereketi Osmanlı hicreti ile başlamıştır. Osmanlı, Rumeli’hyi arkasına alarak bu coğrafyadan geçerek Karadeniz’den Rumeli’den Kafkasya’dan, Mısır’a kadar hilafeti getirerek ümmer birliği sağlanmıştır. Bu kimin saysesinde Konya ve Karamanlılar sayesinde. Tarihin bir cilvesine bakın ki milletimizin son bağımsızlık savaşının ilk atesş Sivas Kongresi ile yakılmıştır. Büyük Millet Meclisimiz Ankara’da kurulmuş ve ilelebet yaşayacak cumhuriyetimizin başkenti Ankara yapılarak millete ve hizmet bayrağı İç Anadolu’da dalgalandı” değerlendimelerinde bulundu.
‘‘Her yerde birlik ve beraberlik içinde olmalıyız”
Konuşmasının sonunda özellikle spor üzerinden birlik ve beraberlik çağrısı yapan Büyük İç Anadolu Platformu Başkanı Av. Mehmet Yalım, ”Üzüldüğüm bir konu var. Trabzonspor’un bir maçı olduğu zaman bütün İstanbul’da yaşayan Trabzonlular o maça takımını desteklemeye gidiyor. Bakın şimdi bizim Konyasporumuz ilk beşe oynuyor, Sivassporumuz hem Avrupa’da hem ligde liderlik için mücadele ediyor. Biz bütün Anadolu olarak bu takımlarımızı desteklememiz gerekiyor. Bütün hemşehrilerimizi özellikle İstanbul başta olmak üzere tüm büyükşehirlerdeki maçlarda destek olmaya davet ediyorum” ifadeleri ile sözlerini noktaladı.