15-21 Mart Tüketiciyi Koruma Haftası dolayısıyla Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet bir kutlama mesajı yayınladı.
Tüketici hakları tarihi, uzun ve zorlu mücadeleler ile doludur.Tüketicinin korunması toplumun her kesimini ilgilendiren, etkileyen hiç kimsenin kayıtsız kalamayacağı bir husustur. Tüketici ve Hakların korunması kadar, tüketiciyi aydınlatıcı ve bilinçlendirici önlemleri almak, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini artırmak,bilgilendirilmesi, eğitilmesi ve örgütlenmesi de oldukça önemlidir. Bu da hem devlet ve yasalarla hem de sivil toplum kuruluşları tarafından sağlanmaya çalışılmaktadır.
HAYAT PAHALILIĞI TOPLUMUN ORTAK SORUNU .
Son yıllarda tüketici hakları alanın da büyük gelişmeler yaşansa da teknolojinin hızlı değişim süreci, üretim maliyetlerinin artışından kaynaklı malzeme ve işçilik kalitesinin düşmesi, bazı satıcılar tarafından tüketici haklarının göz ardı edilmesi, dolandırıcıların vatandaşı tuzağa düşürmesi, hayat pahalılığı,Emeklinin geçim çilesi,yüksek kira bedelleri , gıda enflasyonu ,öğrencilerin sorunları , açlık sınırı , gelir –gider dengesi , dolaylı vergi yörüngesi vs. gibi farklıfarklı sorunları devam ediyor.Toplumun ortak sorunu ise hayat pahalılığı. Bu durumda omuzunda birçok yük taşıyan vatandaşımızın 15 Mart Tüketiciler Gününü kutlamayı son satıra bırakıyoruz.
TÜKETİCİNİN FIRSATÇILARLA DA MÜCADELESİ BİTMEK BİLMİYOR.
Düşük ve orta gelirli tüketicinin alım gücünün düşmesi yetmiyor muş gibi fırsatçıların girdi ve diğer üretim maliyetlerindeki artışların dışında vatandaşın temel ihtiyaçlarına yönelik mal veya hizmetlere yaptığı fahiş fiyat uygulamasından dolayı mücadelesi bitmek bilmiyor.
VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ ERİDİ….
Market ve pazarlarda hayat pahalılığı kol gezerken,ay sonunu getiremeyen vatandaş borcu borçla kapatıp hayatta kalmaya çalışıyor. İcra dosyaları ise geçen yıla oranla yüzde 9,9 oranında artarken ,kredi kartı kullanımı rekora koşuyor.Hızla artan, hissedilen enflasyon vatandaşın alım gücünü eritti.
TÜKETİCELERİ KÜSTÜRMEYİN…
Açlık sınırı 16,257 TL,
Yoksulluk sınırı 52,955 TL
Asgari ücret 17 bin 2 TL ,
EMEKLİ ACIKMIYOR MU…?
16 milyon emeklinin üçte ikisi AÇLIK SINIRININ ALTINDA…10 Bin Tl maaş alıyor.
CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL…
Asgarî ücrete, emekliye zam söylentileri çıktığı an da raftaki etiketler yükselmeye başlıyor. Akabinde artış olunca tekrar fiyatlar zamlanıyor.
Ticaret Bakanlığı, haksız ticari uygulamalar ve eylemlerde bulunanlar hakkında gerekli idari tedbirleri alıp ceza kesiyor kesmesine ancak yine de zamların önüne geçilemiyor.Söz konusu yerlere denetimler sıklaştırılmalı ve kesilen cezalar caydırıcı olmalı. Keza kesilen ceza tutarı bazı marketlerin birkaç dakikalıkcirosudur. Bura da vatandaşa düşen görev ise tüketimden gelen gücünü kullanarak haksız fiyat uygulayan alış veriş yerlerinden bir daha alışveriş yapmaması ve ALO 175 i arayarak ihbar etmesidir.
TÜKETİCİLER ARTIK DAHA BİLİNÇLİ….
Her yıl 15 MART günü “DÜNYA TÜKETİCİLER GÜNÜ” olarak kutlanmaktadır. Ülkemizde de 1985 yılından itibaren kutlanmaya başlayan Dünya Tüketici Hakları Günü, bütün dünyada tüketici haklarının daha da ileriye götürülmesi, bu haklara saygı gösterilmesi ve piyasalardaki tüketici aleyhine uygulamalara karşı tüketicilerin seslerini duyurmaları için önemli bir fırsattır.
Derneğimize ve Hakem Heyetlerine her yıl artan başvurulardan ve alınan kararların tüketici lehine sonuçlanmasından, tüketicilerimizin haklarını aramada her geçen yıl daha bilinçli hareket ettiklerinin bir göstergesidir. “Toplumumuzanayasadan aldığı hak ve hukuku bilmeli,yasaların kendilerine tanıdığı hakları kullanmaktan çekinmemeli “haklar arandıkça haksızlıkların azalacağı ve daha nitelikli ürün ve hizmetlerin kendilerine sunulacağını “ unutmamalıdır.
Emanet ; “Tüketici bilincinin daha çok geliştiği,haklarının ihlal edilmediği ve saygı duyulduğu bir dünya dileğiyle, başta ilçemiz olmak üzere tüm vatandaşlarımızın “15 Mart Dünya Tüketiciler Günü’nü tebrik ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” diyerek sözlerine son verdi.