SON DAKİKA

İstanbul Haberci Gazetesi

TÜKETİCİLER ENKAZ ALTINDA KALDI… BU YIL TÜKETİCİ HAFTASI AYIPLI , AĞIR KUSURLU VE HİLELİ…

TÜKETİCİLER ENKAZ ALTINDA KALDI… BU YIL TÜKETİCİ HAFTASI AYIPLI , AĞIR KUSURLU VE HİLELİ…
Bu haber 14 Mart 2023 - 0:32 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet’ten “Tüketiciyi Koruma Haftası ” mesajı.

Bu yılki Tüketiciyi Koruma Haftasını hiç şüphesiz depremin gölgesinde kutlayacağız. 6 Şubat 2023 ‘te Asrın felaketi olarak tarihe geçen ve 11 ilimizi derinden etkileyen depremlerle yasa boğulduk . Hayat durdu ve hepimiz enkaz altında kaldık. On binlerce vatandaşımızı kaybettik. Ülkemizde yüreklerimiz de taziye evi gibiydi. Tek mutluluk kaynağımız yoğun gayretler sonucunda enkazdan sağ kurtarılan vatandaşlarımız oldu. TÜKETİCİNİN MAĞDURİYETİNİ GİDERMEYE YETMİYOR… HERKES PAYINA DÜŞENİ ALSIN…. Doğa olayı Depremlere engel olmamız mümkün değil .Bu gerçek ile yaşamak zorundayız.Ancak özellikle nüfusun ve yapılaşmanın fazla olduğu bölgelerde deprem öncesi tedbir almak , hazırlık yapmak kritik önemdedir.Alınacak tedbirler sayesinde hem can kayıplarının hem de maddi kayıpların en aza indirilmesi ve hatta önüne geçilmesi mümkün olabilir. Depremin ağır bilançosu malum. Ayıplı ,kusurlu ,hileli konutları medyadan hepimiz izledik.Biz yandık, bizden sonraki nesiller yanmasın bari.Bundan sonra , geleceğe sağlam binalar, kullanışlı şehirler ve bozulmaz , çiğnenmez kurallar bırakmalıyız .Deprem sonrası ceza hukukunun işletilmesi ,ayıplı bina ve konut yapıp satan müteahhitlerin cezalandırılması tüketicilerin yaşadığı mağduriyeti gidermeye yetmiyor maalesef.. İmar barışından ve aflardan vazgeçmeli , plansız ve projesiz yapılaşmalardan kaçınmalıyız. HERKES PAYINA DÜŞENİ ALSIN ARTIK! Vatandaşın sadece başını sokacak bir konuta değil ,can güvenliğini sağlayacak konuta ihtiyacı var.Konuya Tüketici Hukukundan bakılırsa yıkılan binaların enkazlarında ne çok deliller var aslında… “ÜLKE GENELİNDE YAPI STOKU DENETLENMELİ” KAMU BİNALARI DA KONTROL EDİLMELİ… Ülkemiz dünyanın önemli deprem kuşaklarından birinin üzerinde. Uzmanlar çok sayıda fayın aktif olduğunu sürekli dile getiriliyor. Böyle bir coğrafyada deprem güvenliğine uymayan ve yanlış konumdaki yapılar
acilen yıkılmalı. Kamu binaları, hastaneler ve okullar depreme karşı güçlendirilmeli. Vatandaşlarının yaşam ve barınma hakkının korunması Anayasamızın önceliği. Bunun yanı sıra felaketin yaşandığı 11 ilimizden yola çıkarak bir an önce Olası büyük depremlere karşı kamu hizmetlerinin sürdürülebilirliği açısından Kamu Binaları da tez zamanda kontrol edilmeli. “MÜCBİR SEBEP BAZI DÜZENLEMELER GEREKTİREBİLİR…” Yakında OHAL ilan edilen deprem bölgesinde depremzedelerimizin tahakkuk etmiş ve edecek faturaları, hayatını kaybetmiş ,evleri yıkılmış vatandaşlarımızın telefon, internet ya da dijital televizyon yayıncılığı abonelikleri ,dershane , kurs gibi kurumlarla imzalanan hizmet sözleşmeleri , alacak ve icra takibi v.s gibi karşı karşıya geleceği bir çok soru ve sorun olacak. Bu sorunların çözümünde BTK Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu başta olmak üzere bir çok kurum yeni düzenlemelere gidebilir. Sorun yaşayan tüketicilerimizin, tüketici hakem heyetlerine 66 bin liraya kadar uyuşmazlıklarda internetten ya da dilekçe ile şahsen başvuru yapabileceğinin altını çizmek isterim. FIRSATÇILARA , YETKİSİZ BAĞIŞ TOPLAYANLARA DİKKAT..! Her zaman olduğu gibi bu zor günleri de fırsata çevirip suistimal edenler de oluyor , depremzedelere evini ücretsiz açanlarda.., Depremzedelerimizin konut talebini insafsızca fırsata çeviren vurguncuları esefle kınıyoruz. Ev kiralarını haklı hiçbir sebep olmaksızın artırdılar. Haksız kazanç sağlamak ve menfaat temin etmek isteyen bazı kötü niyetlilere karşı dikkatli olup tedbiri elden bırakmayın. Öte yandan gerek SMS gerekse sosyal medyadan ,Yardım kurumlarının adını kullanarak ,yetkisiz bağış ve yardım toplayanları ve gıda maddelerinde, taşıma ücretlerinde ve konut kiralarında fahiş fiyat arttıran Fırsatçıları Ticaret Bakanlığına Haksız Fiyat Artışı Şikâyet Bildirimi (HFA-BİLDİRİMİ), yada ALO 175 ‘e şikayet edin. Resmi kurum ve kuruluşlar dışında bağış ve yardım toplamak isteyenlere itibar etmeyin. Bu tarz hesaplara bağış yapmayın lütfen.
İnanıyoruz ki bu zor günleri hep birlikte dayanışma içinde aşacağız. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Allah böyle bir felaketi bir kez daha milletimize yaşatmasın.
Bu duygu ve düşüncelerle ,tüm vatandaşlarımızın “15-21 Mart Tüketiciyi Koruma Haftası kutlu olsun. Ülkemizde tüketici haklarının korunması ve bu haklara saygı duyulması bilincine vesile olması dileğiyle, değerli tüketicilerimize Selam ve Sevgilerimizi sunuyorum …”

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER