SON DAKİKA

İstanbul Haberci Gazetesi

MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİNİ GELİŞTİRECEK PROJENİN STARTI ÇATALCA’DAN VERİLDİ

MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİNİ GELİŞTİRECEK PROJENİN STARTI ÇATALCA’DAN VERİLDİ
Bu haber 27 Ekim 2022 - 11:52 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner’in önemle üzerinde durarak destek verdiği “Mandalarda Suni Tohumlamanın Yaygınlaştırılması ve Manda Islah Projesi” düzenlenen tören ile Çatalca’dan başlatıldı.

İlçede tarım ve hayvancılığın önemine dikkat çekerek birçok çalışma gerçekleştiren, destekleme uygulamalarıyla çiftçilerin ve hayvan yetiştiricilerinin daima yanında olan Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner bir büyük projeye daha tam destek verdi. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İstanbul Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesinin paydaşlığında başlatılan “Mandalarda Suni Tohumlamanın Yaygınlaştırılması ve Manda Islah Projesi” düzenlenen tören ile Çatalca’dan başlatıldı.

Nazım Özbay Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Mandalarda Suni Tohumlamanın Yaygınlaştırılması ve Manda Islah Projesi Başlangıç” ve Alet Ekipman Dağıtımı Töreni geniş bir katılım ile gerçekleşti. Belediye Başkanı Mesut Üner tarafından ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü Islah ve Geliştirme Daire Başkanı Adem Bölükbaşı, Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hazım Tamer Dodurka, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güven Kaşıkçı, İstanbul İli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ercan Taşdelen proje hakkında katılımcılara bilgilendirmelerde bulunuldu.

İstanbul’da bulunan mandanın 4/1’i Çatalca’da

Başkan Mesut Üner yaptığı konuşmada pandemi ile dünyada gıdaya olan ihtiyacın bir kez daha gözler önüne serildiğini belirterek Çatalca’nın tarım ve hayvancılıktaki rolü ve önemi ile İlçede tarım ve hayvancılığı destekleyici, gelişmesini sağlayıcı projeler için İl Tarım Müdürlüğü ile birlikte hareket ettiklerini dile getirdi. Çiftçilerin, hayvan yetiştiricilerinin desteklenmesiyle üretimin artmasının sağlanabileceğini belirten Belediye Başkanı Mesut Üner, tarım arazilerinin korunması konusuna da dikkat çekerek “Sonuna kadar üreticilerimizin, çiftçilerimizin yanında olacak, ilçemizde tarım ve hayvancılığın gelişmesi için her türlü çalışmayı gerçekleştireceğiz. Türkiye Manda varlığının %8,4 ünün bulunduğu bu yönüyle ülkemizde 3. sırada, manda ürünlerinin yarattığı ekonomik değer bakımındansa 1. sırada yer alan İstanbul’da bulunan mandanın 4/1’i ilçemizde bulunmaktadır. Bu sayı oldukça önemlidir. ’Manda Irkının Suni Tohumlama yoluyla yaygınlaştırılması ve Islah Projesi’’ manda yetiştiriciliğini geliştirmek, sürdürülebilirliğini sağlamak ve ıslaha yönelik çalışmalar yapmak üzere hazırlanan önemli bir projedir. Projenin ilçemize ve ilimize hayırlı olmasını diliyorum. Projede emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Gelecek kuşaklar öğrenmeli

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü Islah ve Geliştirme Daire Başkanı Adem Bölükbaşı yaptığı konuşmada, “ Mandanın önemini bu coğrafya bilir, önemli olan gelecek kuşaklara da öğretebilmek. Proje ile; suni tohumlama uygulamaları ile yüksek verimli döller elde edilmesinin sağlanması, tabii tohumlamaya bağlı bulaşıcı hastalıkların önlenmesi, döl verimine bağlı kayıpların azaltılması ile damızlık ve kasaplık hayvan sayısının artırılması, kırmızı et ve manda sütü üretiminin artırılmasıyla projeden faydalanan üreticilerin gelir seviyesinin artırılması öngörülmektedir. Projemiz hayırlı olsun” ifadelerine yer verdi.

Ormanlı’nın pirinci ve İstanbul’un manda yoğurdu patent alacak

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca Belediye Başkanımız Mesut Üner’e projeye desteklerinden dolayı teşekkürlerini sunarak projenin manda türü hayvan sayıları ile et ve süt verimlerinin ve kalitesinin artırılması, verim kayıtlarının tutulması ve manda yetiştiricilerine ekonomik katkısı hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Karaca ayrıca Çatalca Ormanlı Pirincinin coğrafi marka patenti başvurusunun yanı sıra manda yoğurdu içinde İstanbul marka işareti başvurusunda bulunduklarının müjdesini verdi.

Tören projenin başlatılması le birlikte manda yetiştiricilerine alet ve ekipman dağıtımı ile son buldu.

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER