SON DAKİKA

İstanbul Haberci Gazetesi

BÜTÇE SORULARI YANITSIZ KALDI

BÜTÇE SORULARI YANITSIZ KALDI
Bu haber 21 Kasım 2019 - 22:59 'de eklendi ve kez görüntülendi.

2020 yılı bütçe görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda devam ediyor. 11 Kasım tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçe görüşmeleri kapsamında komisyon toplantısına katılan CHP Milletvekili Özgür Karabat, Bakan Kurum’a çeşitli sorular yöneltti. Komisyonda yöneltilen sorulara Bakanlık’tan gelen cevabın ardından CHP’li Karabat konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Karabat yaptığı açıklamada Bakanlığın bütçesi görüşülürken Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un “16 yıl boyunca yerel yönetimlere 72,3 milyar lira destek verdiklerini” söylediğini hatırlatarak, “Bu paranın belediyelere nasıl pay edildiğini sorduk. Ancak gelen cevapta bu sorularımızın neredeyse hiçbirine yanıt verilmemiş. Bize ilgili kanun maddeleri cevap diye yazılmış.” dedi.

TBMM İTİBARSIZLAŞTIRILIYOR

Aynı ciddiyetsizliğin yazılı soru önergelerinde de karşılarına çıktığını iddia eden Karabat, “Bu yaklaşımları TBMM’yi itibarsızlaştırma ve muhalefeti yok sayma politikası olarak görüyorum.” dedi.

Bakan’a Boğaziçi Kanunu’nu hatırlatan Karabat’ın tutanaklara yansıyan soruları şöyle:

“İstanbul Büyükşehir Belediyesinin gelirlerini azaltıcı tedbirler alıyorsunuz, genelgeler, kanunlar çıkarıyorsunuz, niye buna başvuruyorsunuz? Eğer 72,3 milyar lira vermişseniz bu rakamı hangi belediyelere verdiniz? Bunu normal bir dağılımla yaptınız mı? Nüfus yoğunluğuna göre mi yaptınız? Ekonomik büyüklüğüne göre mi yaptınız? Neye göre yaptınız bunu? Hangi belediyeye ne kadar para verdiniz? Bu hesaba göre on altı yıl içinde her yıl 4,5 milyar lira para dağıttınız. Şimdi, sormak istiyorum: Cumhuriyet Halk Partili belediyeler şu anda Türkiye’deki nüfus yoğunluğunun yüzde 48’ine hâkim. Bundan sonra vereceğiniz 4,5 milyarı liranın yüzde 48’lik payını CHP’li belediyelere verecek misiniz?”

SORULAR BİLE SANSÜRLENMİŞ!

Açıklamasının devamında; “Bakanlık bazı sorularımızı dikkate almış, bazılarını ise adeta sansürleyip görmezden gelmiş. Bunu şiddetle kınıyorum. TBMM’nin yürütmeyi denetleme yetkisini hiç kimse akamete uğratamaz. Gelen cevapta sadece ilgili kanun çerçevesinde ödenek ayrıldığını ifade ediliyor. İlgili kanunları biz gayet iyi biliyoruz. Bilmek istediğimiz bu ödeneğin nasıl pay edildiği, hangi belediyelere ne kadar bütçe aktarıldığı. Ancak görülüyor ki Bakanlık bu sorulardan kaçarak topu taça atmayı tercih ediyor. Bu durum her şeyden önce ağızlarından düşürmedikleri millet iradesine saygısızlıktır.” dedi.

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER