SON DAKİKA

İstanbul Haberci Gazetesi

Başkan Akgün: İmar planlarını değiştirirseniz şehircilik ortadan kalkar!

Başkan Akgün: İmar planlarını değiştirirseniz şehircilik ortadan kalkar!
Bu haber 26 Aralık 2022 - 13:58 'de eklendi ve kez görüntülendi.

19 Mayıs 2022 tarihli resmi gazete yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ülke bazında 243 adet taşınmazın özelleştirme kapsamına alınması ve 10 Aralık 2022 tarihli ikinci bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile taşınmazlara yönelik tüm yetkinin Özelleştirme İdaresi’ne verildi. Bu kapsamda Büyükçekmece’nin Kumburgaz ve Güzel mahallelerinde okul, spor salonu ve pazar yeri olarak kamu yararına ayrılan parsellerin de imar planları değiştirilerek “konut alanı”na çevrilerek satışa çıkarıldı.

“Gazetelerden öğreniyoruz”

Karara tepki gösteren Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün,  “Biz de bunu gazeteden öğreniyoruz. Özelleştirme kapsamına alınan yerlerde çok enteresan. Bu özelleştirme kapsamına alınan yerler ile ilgili resmi gazetedeki yazıda plan tadilatlarıyla beraber bu yetki veriliyor Özelleştirme İdaresi’ne. 243 adet gayrimenkul, Türkiye çapında Özelleştirme İdaresi’ne devredilecek ama plan tadilat yetkisi de içinde olmak şartıyla. Her türlü yetkiyi de Özelleştirme İdaresi’ne veriyorlar. Bu kararname ile bizim Büyükçekmece ilçesi sınırları içerisinde bulunan 2 parselin de Özelleştirme Dairesi vasıtasıyla satışı kararlaştırılıyor ve bunun içerisine plan değişikliği şartı da yine aynı şekilde geçiyor. Büyükçekmece’de Kumburgaz bölgesinde 756 parsel bizim belediyemizin kapalı pazar yeri. 16.10.1991 tarihinde kapalı pazar yeri olarak belirtiliyor. Yine Büyükçekmece Kumburgaz’da 34 parsel okul ve kapalı spor salonu alanlarımız da aynı kapsamda Özelleştirme İdaresi vasıtasıyla satışa çıkartılıyor. Burası çok daha enteresan. İlkokul, ortaokul, lise ve kapalı spor salonu alanımız satışa çıkartıldı şu an. 51 dönüm toplamı 54 bin 500 metrekare civarında 51 bin 235 metrekaresi okul alanı 3 bin 174 metrekaresi de Pazar yeri ve sosyal tesis. İkisi birden bu piyango bize vuruyor” diye konuştu.

“Yargıya taşıyacağız”

İmar planları yapılırken sosyal donatı alanlarının da planlara işlendiğini hatırlatan Başkan Akgün; “Pazar yeri deniliyor. İlkokul, ortaokul, lise, kapalı spor salonu deniyor. 1991 ile 2003 yılında iki ayrı planla bunlar kesinleşiyor, yürürlüğe giriyor. 2022 yılında bu yerler Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Özelleştirme İdaresi’ne devredilerek konut alanı olarak satışa çıkartılıyor. Burada iki önemli konu var. Bir tanesi böyle bir şey vuku bulduğu zaman “Kumburgaz halkının arazisinden kesildi” diyoruz ya plan yapılırken. Hangi vatandaşın tapusundan kesilmişse şimdi o vatandaşların bu gayrimenkullerini geri almak için dava açmaları lazım. Aynı zamanda Büyükçekmece, Büyükşehir Belediyesi de dava açacak. Plan hukuku gereğince, imar hukuku gereğince okul yeri, pazar yeri, kapalı spor salonu yeri diye almış olduğunuz yeri bu amaçla kullanmak zorundasınız. Eğer bu amaçla kullanmayıp bunu siz konuta çeviriyorsanız, ticarete çeviriyorsanız o mülk sahibine geri döner” diye konuştu.

“Şehirciliğin anayasası imar planıdır”

İmar planlarının delinmesi durumunda şehirciliğin de ortadan kalkacağını belirten Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün sözlerini şöyle sürdürdü: “Şehirciliğin anayasası imar planıdır. Çok açık, net örnekle karşı karşıyasınız. Sizin tarlalarınızdan imar planı yapılırken kesilip sosyal donatı alanı yapılan yerler şimdi sosyal donatı alanından çıkartıldı. Ticarete çevrildi. Kime satılacak bilmiyoruz. O zaman Kumburgaz halkımızın malını geri verin. Bu yerin Hazineye devredilmesi lazım. Bu yerleri Hazine’nin satması lazım. Buranın malı çünkü. Yüzde 50’si dolayısıyla yerel yönetimde kalacak. Bunu birkaç yıl önce kanun değişikliğiyle Özelleştirme İdaresi’ni kurarak her türlü satışı Özelleştirme İdaresi üzerinden yaptıkları için belediyelerin kanun gereği alması gereken bu yüzde 50 payı da kaçırmış oldular. Hukuki düzenlemedir. Yapacak bir şeyimiz yok. İmar planlarında vatandaşın mülkünden kesilerek okul yeri, spor alanı, pazar yeri gibi yerleri satmaya kalkarsak bunun altından kimse kalkamaz. Şimdi sorum şu; Büyükçekmece’nin en hızlı gelişmekte olan Kumburgaz, Celaliye, Kamiloba, Güzelce bölgesi. Bu bölgedeki 55 bin metrekarelik alanı Büyükçekmece Belediyesi tekrar nasıl bulacak? Bu kadar hızlı gelişen bu bölgede ilkokul, ortaokul, lise ve spor salonunun toplamı 53 bin metrekare. Bu yerlerin satışına karar verdiniz Özelleştirme İdaresi vasıtasıyla. Yarın Milli Eğitim Bakanlığı’nın kapısına dayandıkları zaman. Kim? Halk, biz. Milli Eğitim Bakanlığı burada okul yapmak için kimlerin yerini nasıl istimlak edecek. Bunu o bölgenin meclis üyesi arkadaşımız, plancı arkadaşımız, diğer meclis üyesi arkadaşlarımız da Büyükçekmece halkı adına şiddetle reddediyoruz ve behemahal Büyükçekmece halkının okul yerlerinin ve pazar yerinin ayrıca kapalı spor salonu yerinin Özelleştirme İdaresi vasıtası nedeniyle satışından derhal vazgeçilmesini hem talep ediyoruz hem de ısrarla takipçisi olacağımızı belirtmek istiyoruz. Tüm yasal haklarımızı kullanacağız. Burada hak, hukuk, adalet istiyoruz. Çünkü vatandaşın mülkünden kesilen araziler ismi neyse o anlamda kullanmak zorunluluğu kanun gereğidir. Okul yeri aldık. Cami yeri aldık. Pazar yeri aldık. Bu amaçla kullanmak zorundayız. Bize okul yeri lazım değil, pazar yeri lazım değil, spor salonu yeri lazım değil diyorsanız benim vatandaşımın malını vatandaşıma geri iade etmek zorundasınız.

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER