SON DAKİKA

İstanbul Haberci Gazetesi

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ
Bu haber 09 Mart 2023 - 12:31 'de eklendi ve kez görüntülendi.

GÜNÜN ANLAMINDA KADIN OLMAK. ..
8 Mart 1857 de Newyork eyaletinde 40 bin Dokuma fabrikası işçisinin 16 saatlik çalışma süresinin 10 saate indirilmesi ve çok düşük olan ücretlerinin artırılması için başlattıkları grevde polis ve fabrika yönetiminin onları fabrikada kitlemeleri.sonucu çıkan yangında 129 kadın işçi yanarak öldü.
Bu olaydan sonra Dünya tepkisini gösterirken 1910 da Enternasyonal komite Kopenhag ta Clara Zetkin yönetiminde toplanarak 8 Mart Dünya Emekçi kadınlar günü olarak kabul edildi .
Türkiye olarak bizde 1921 de kabul ettik ve anmaya başladık .
Aslında KADIN OLMANIN NE KADAR
ZOR OLDUĞUNU Anlamak ve anlatmak için bugün aslında yalnızca bir farkındalık .
Dünyanın yarısını kadinlar oluşturduğu halde Erkek egemenliğinde cinsiyet eşitsizliğinden doğan baskılarla ikinci sınıf konumunda şiddet altinda ezilen durumda olan kadınlar. kadınlar .kadınlar.
Dunyada her 3 kadından biri fiziksel ve psikolojik olarak şiddet gormekte .İran ve Afganistan.gibi Ulkelerde yok sayılıp şiddet altinda kadin.kimlikleri kaybolmakta .
Savaşlarda afetlerde katliamlarda en çok etkilenen yine Kadinlar yine biz ..
Büyük bir Deprem geçiren Ülkemizde en çok mağdur olan Afetin yükünü sırtında ttaşıyan sorunlarla boğuşan yine bizim Kadınlarımız. .
Ekonomide % 35 dilimlerde ( SSKsız olan kadın tarım işçileri dahil ) yine.biz , Siasette Atatürk seçme seçilme hakkını ilk önce bize.verdiĝi halde yine yok denecek halde mecliste %20 lik dilimle yerel yönetimlerde yok denecek kadar az olan yine biz ve kadına şiddetle tecavüzlerle istismarlarla Dünyada ilk sıralarda yer alan yine BİZ
Özetle Bugün vurgulacağımız.durumumuz. KADININ ADI YOK ..
Ama umutla Tüm Dünya kadınları KADININ ADII için DİRENIYOR MÜCADELE EDIYOR SAVAŞIYOR
İnsan haklari temelinde Kadinlarin ekonomik siyasi sosyal haklarınin.kazanılmasi ve şiddetten uzak bir Dünyada yaşaması için.ele ele yürüyoruz .
EŞİT IŞ EŞIT ÜCRET ..
CİNSİYET.AYRIMINA SON
ŞIDDETE HAYIR ..
YASASIN ONURLU MÜCADELEMIZ
YAŞASIN 8 MART .DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ
Fatma Duman ( KADGÜÇDER )

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER